Now and Then

Fotoblog de Antiteza

Avand in vedere ca acesta este primul post, ma simt dator sa dau cateva explicatii. Motivele principale pentru care am pornit acest proiect, cat si ce inseamna de fapt “nowandthen“, se gasesc in sectiunea “Despre nowandthen”.

Daca aveti idei referitoare la site, am sa va rog sa ne scrieti (contact at nowandthen punct ro). De asemenea, orice comentariu, orice idee sau sugestie va fi luata in seama.

Blocul Agricola Fonciera

Blocurile Adriatica si Agricola-Fonciera, aflate in Piata Senatului (actuala Piata Natiunilor Unite). In ele au functionat, in perioada interbelica, sediile societatilor de asigurare ce le-au dat numele. Arhitect: Petre Antonescu.

8 Comentarii la “Blocul Agricola-Fonciera – Bucuresti”

 1. pati says:

  care e adriatica si care e agricola-fonciera?…sa stiu si eu unde stau :) )
  eu cred ca ar fi necesar sa mentionezi la fiecare post(acolo unde e vb de cladiri) arhitectul…mi se pare fff important

 2. Cosmin says:

  Mama, e ceva cu blocul asta, imi placea super mult, inca din copilarie, cand stateam la bunici (care stau vizavi de blocul asta, in spatele blocului turn…)

  beautiful!

  one love old-school bucharest :D

 3. dacian says:

  ma bucur sa vad ca nu s-au schimbat prea multe… doar ca din pacate au aparut billboard-urile alea

 4. nero says:

  Cosmin, si bunicii mei tot acolo stau.

  Dacian, ai dreptate, reclamele puse aiurea strica tot. Din pacate nu avem ce face. Sau avem?! :)

 5. Karmen says:

  Super idee! si un start genial! Personal, le consider cele mai frumoase constructii din Bucuresti! Ever!

 6. stingo says:

  Wow. Am lucrat in cladirea din stanga (blocul Agricola-Fonciera).

 7. Andrei Horia Gheorghiu says:

  Acest articol dă naştere unei confuzii. Se poate înţelege în urma parcurgerii sale că cele două blocuri, Adriatica şi Agricola-Fonciera ar avea o relaţie de vecinătate imediată, lucru nu tocmai adevărat. Ele au în comun trei lucruri:
  sunt amplasate pe aceeaşi arteră, respectiv Calea Victoriei (numită Podul Mogoşoaiei la momentul construirii blocurilor),
  au fost proiectate iniţial ca sedii pentru societăţi de asigurări al căror nume începea cu litera “A”,
  şi-au păstrat numele şi în perioada post-belică, după ce societăţile respective au încetat să mai funcţioneze.

  Confuzia este sporită şi de faptul că imaginea folosită pentru exemplificare se numeşte “adriatica.jpg”, fiind indexată de Google ca atare. Blocul din imagine este blocul Agricola-Fonciera.
  Blocul Adriatica se află mai sus pe Calea Victoriei şi nu seamănă deloc cu cel din imagine. Este un bloc modernist, realizat în `36-`37 de arhitecţii Rudolf Fraenkel şi Dem Săvulescu, cunoscut de mulţi ca Blocul “Muzica” datorită magazinului cu acelaşi nume de la parter, sau, mai nou, blocul B1 TV (sper să nu fac o confuzie în cazul numelui televiziunii care emite de la parterul blocului – am renunţat la televizor de câţiva ani buni şi nu fac o distincţie clară între brandurile televiziunilor lansate între timp, neurmărindu-le). Sper să găsesc imaginea cu blocul Adriatica ce îmi stăruie în minte şi să o scanez pentru exemplificare. Este într-o carte de istorie a Bucureştiului sau una de arhitectură modernistă. Imaginea era de fapt cu intrarea fostului Teatru Naţional, distrus în ‘77, iar blocul Adriatica era prins doar pentru că încadra bine poza. Pe turnul său, deasupra ceasului (ce cred că a rezistat până astăzi), stătea scris “ADRIATICA” cu un font subţire, alungit, specific modernist. Dacă o găsesc, eventual puteţi face şi una actuală a blocului şi genera un nou articol, “Now and Than: Blocul Adriatica”.

  Pentru înlăturarea confuziei, dacă se doreşte acest lucru, recomand schimbarea titlului articolului în: “Now and Than: Blocul Agricola-Fonciera” şi schimbarea denumirii imaginii în agricola_fonciera.jpg sau ceva în genul, pentru o mai bună indexare Google.

  Toate bune.

 8. nero says:

  Salut Andrei,

  Multumim pentru sugestii. Intr-adevar, cand am pornit proiectul, m-am confruntat cu o acuta lipsa de informatii si nu prea stia nimeni cum sta treaba. Mi-am dat si eu seama de eroare acum vreo saptamana si ceva, dar fiind plecat intr-o delegatie care a durat destul de multicel nu am facut modificarile de rigoare.

  Am pus in practica ce ne-ai sugerat. Multumim pentru vigilenta :)

Lasa un Reply