Now and Then

Fotoblog de Antiteza

De îndată ce, în aprilie 1880, Parlamentul a votat legea de înfiinţare a Băncii Naţionale a României, a apărut nevoia unei clădiri reprezentative. În acest scop, a fost achiziţionat terenul numit “Hanul Şerban Vodă”, proprietate a statului, din strada Lipscani (colt cu strada Smardan). In aceasta zona se conturase deja un centru comercial-financiar.

La sfârsit de secol XIX, cele mai circulate artere din centrul oraşului erau Calea Mogoşoaiei, Lipscanii şi străzile din imediata apropiere. Zona era ocupată, în epocă, de nenumărate hanuri, case de comerţ, case de schimb, tipografii, redacţii de ziare, hoteluri. La intersecţia străzii Lipscani cu Calea Mogoşoaiei se afla, încă din 1874, palatul Societăţii de asigurare “Dacia” şi în imediata apropiere, chiar pe Calea Mogoşoaiei, era situat primul sediu al Casei de Depuneri şi Consemnaţiuni, ridicat în 1874. Toate aceste firme erau posibilii clienţi ai Băncii Naţionale.

La 1 iunie 1890, palatul B.N.R a fost finalizat în cea mai mare parte.

Extinderea activităţii Băncii Naţionale a României a făcut necesară ridicarea unui nou edificiu, care să completeze spaţiile din palatul vechi. Construirea noului palat, începută în anul 1938, a durat peste zece ani, ultimele finisaje interioare realizându-se după 1950.

Sursa: bnr.ro

2 Comentarii la “Sediul BNR – Bucuresti”

  1. Midori Yuzu says:

    Pacat ca nu este deloc clara tocmai poza asta recenta. Poate o sa reveniti cu o poza in care se pot observa detaliile, ca sa poata face comparatii si cei care nu sunt din capitala.

  2. nero says:

    Perfect de acord. E facuta la lasarea serii, o sa o re-editam.

Lasa un Reply