Now and Then

Fotoblog de Antiteza

Am dat de o poza a bisericii Bucur intamplator. L-am intrebat pe tatal meu – istoric ca profesie – ce este de fapt. Sincer sa fiu, nu auzisem de ea. Mi-a spus ca este printre cele mai vechi biserici din Bucuresti, si ca legendele spun ca insusi Ciobanul Bucur ar fi cladit-o (cioban care nu stim sigur daca a existat sau nu, dar asta-i alta discutie).

Asa ca astazi am luat-o pe Alexandra din fata de la Unirii si am pornit in cautarea Bisericii. Nu stiam exact unde se gaseste, tot tata mi-a trasat in linii vagi un traseu la telefon. Am pornit pe B-dul Dimitrie Cantemir inspre parcul Tineretului. Stiam ca este in acel sens de mers, pe partea stanga, printre blocuri, dar mai multe nu. La 200-300 de metri de la intersectia cu cheiul Dambovitei, am facut stanga printre blocuri si am ajuns la o sectie de Politie.

“Astia trebuie sa stie pe unde se gaseste”, ne-am zis. Nu neaparat. Primul iesit in cale: un jandarm. “Buna ziua, biserica Bucur, bla bla bla?”. S-a uitat opac la noi, si-a dat chipiul pe spate insotind acest gest cu un scarpinat in crestet, si a articulat un “Io nu…Sefu’ stie”. A aratat spre un tip pe la vreo 40 de ani care sprijinea un Logan.

Aceeasi intrebare, alt raspuns. “Da, iesiti in Marasesti la linia de tramvai, faceti stanga inspre pasaj, iar cand ajungeti la la intersectia cu Radu Voda, aproape de pasaj, faceti din nou stanga”. Zis si facut. Urmand indicatiile Sefului, am gasit pitita intre doua blocuri biserica Bucur. Micuta, cocheta, cocotata pe un deal (habar nu aveam ca mai exista dealuri in Bucuresti), cu tufe de trandafiri si parca usor timorata de prezenta mastodontilor de beton din dreapta si stanga sa.

Am mai facut inca doua poze, pentru a se vedea si mesajul inscris la intrare:

Construita la inceput din lemn, dupa traditie, de ciobanul Bucur, a fost apoi zidita din caramida de Mircea cel Batran in anul 1416. Biserica Bucur este prima biserica a Bucurestilor, inainte chiar ca acest oras sa devina capitala Tarii Romanesti.

Ei bine, nu este cea mai veche biserica din Bucuresti.

FACTS:

 • Numele oficial este Parohia Sf. Atanasie si Chiril “BUCUR CIOBANUL”.
 • Conform Ionnescu Gion – istoricul Bucurestilor pânã în anul 1899 – caramizile folosite la zidirea bisericii poarta data de 1743.
 • Biserica are si site: bisericabucur.com (link direct catre o galerie foto mai amanuntita)

RELATED LINKS:

 • Un articol interesant din punct de vedere istoric in Jurnalul National.
 • Un articol frumos in Formula AS.
 • Vali ne-a trimis localizarea Bisericii Bucur pe Wikimapia (Copy-Paste in browser, din varii motive nu pune link-ul cum trebuie: http://www.wikimapia.org/#y=44423574&x=26109164&z=18&l=0&m=a).

3 Comentarii la “Biserica Bucur – Bucuresti”

 1. optzecea says:

  daca stiam ca o cautati va spuneam eu :P
  am vrut si eu intr-o zi sa intru acolo sus, dar m-am izbit de interdictia de la intrare care viza femeile cu pantaloni :)

 2. mihai says:

  Ciudat, am descoperit si eu biserica asta cam in acelasi timp cu voi :) Mergeam hai-hui pe chei, intr-o duminica torida de vara, si mi s-a parut ciudat zidul din stanga mea. O iau printre blocuri si… voila :) Nu se vede prea bine din pozele voastre, dar blocurile care o inconjoara sunt pur si simplu oribile asezate asa, de-a stanga si de-a dreapta bisericii. Oricum, bine ca nu au demolat-o. And BTW, great site :)

 3. silvia says:

  ptr optzecea: “…m-am izbit de interdictia de la intrare care viza femeile cu pantaloni” Corect: in pantaloni, sau, si mai corect: femeile care poarta pantaloni, femeile imbracate in pantaloni.
  Mult mai incorect este ca nu e adevarat in ceea zici tu, in anii 2005 – 2006 mergeam in fiecare miercuri si vineri la biserica Bucur si, fiind imbracata cu pantaloni, nu am fost gonita din biserica. In anii urmatori, am mers mai rar la acesata biserica intrucit era in renovare; iar astazi, in ziua de Pasti, am fost la slujba si am vazut femei imbracate cu pantaloni care asistau la slujba fara a fi date afara din biserica. Sa-ti fie rusine ca minti, nu a existat vreodata o asemenea interdictie la biserica Bucur. Cred ca femeile care intra in biserica trebuie sa fie constiente de felul in care sunt imbracate, o tinuta decenta este obligatorie in acest spatiu. Si mai conteaza si croiala pantalonilor.

Lasa un Reply