Now and Then

Fotoblog de Antiteza

Biserica Rusa este probabil una din ultimile ctitorii ale tarului Nicolae. Destinata initial ambasadei si comunitatii ruse, constructia a beneficiat de suma de 600.000 ruble din partea curtii imperiale ruse. Lucrarile au inceput in 1905 si s-au incheiat in 1909, fiind supravegheate de arhitectul rus Prevbrajenski. Cele sapte cupole bulbucate in stilul rusesc binecunoscut au fost poleite cu foita de aur, ornament ce nu se mai pastreaza in ziua de astazi, cel mai probabil din cauza intemperiilor.

Aflata chiar in centrul Capitalei, in vecinatatea Universitatii Bucuresti (pe Strada Ion Ghica Nr. 3), aceasta se bucura in prezent de o a treia restaurare, dupa cele din 1948 si 1967. Aici te poti ruga si inchina la moastele Sfantului Apostol Andrei, Sfantului Siluan Atonitul sau Sfantului Iona de la Kiev.

RELATED LINKS:

 • Un articol amplu (din care am spicuit si noi) in Formula AS.
 • Localizarea pe Wikimapia. (Copy-Paste in browser: http://www.wikimapia.org/#y=44433661&x=26102185&z=18&l=0&m=a).

10 Comentarii la “Biserica Rusa – Bucuresti”

 1. optzecea says:

  cred ca adevaratele schimbari se pot observa atunci cand pui in antiteza nu numai imaginea veche si noua a unui lacas, institutie, in fine, a unui singur obiect, ci si a unei zone un pic mai largi care sa il inglobeze pe acesta :) nu?

 2. nero says:

  Ai dreptate. Dar poza veche pe care am gasit-o era la dimensiunea de mai sus, din pacate. Nu fac crop la pozele vechi, ci doar la cele noi, daca este cazul (se incadreaza aiurea, etc.).

  Mi-as dori si eu sa prind cadre mai ample, crede-ma! :)

 3. silviu says:

  a.k.a. biserica studentului. ideea e sa faci o poza dintr-un unghi cat mai asemanator cu cea in care se afla cea veche.nu?

 4. nero says:

  Da, Silviu, cu ideea asta am pornit site-ul. Multumim pentru link.

 5. LIGHTNING says:

  Reply prostec: care e faza cu acea cruce in 3 si sub semiluna aia. eu mereu ma intreb.

 6. Cosmin says:

  Ce frumoasa e!

 7. Delice says:

  E in renovare in interior. Ar fi fain si niste poze din interior…dar poate mergem prea departe. Eu am intrat prima oara in biserica asta anul asta si stau de 6 ani in Buc.

 8. nero says:

  Daca o sa am voie sa fac poze in interior, se va realiza!

 9. Monica Corbu says:

  As dori sa stiu daca Biserica Rusa din Bucuresti poate oficia casatorii in data de 8 august. Mentionez ca mireasa este din Republica Moldova si ca acolo se tine calendarul vechi conform caruia 8 august nu este in postul Sfintei Maria. Mirele este din Romania unde 8 august inseamna post si nu se fac nunti.

 10. dumitru nicusor says:

  doresc sa achizitionez vesminte preotesti rusesti ma poate ajuta cineva?

Lasa un Reply