Now and Then

Fotoblog de Antiteza

Primul demers pentru realizarea Palatului Telefoanelor din Bucuresti a fost facut in anul 1930. Pe 25 august 1931, Societatea Anonima Romana de Telefoane (S.A.R.T.) a obtinut autorizatia de constructie, pe proprietatea sa din Calea Victoriei nr. 35.
Hotarata sa demareze cat mai urgent realizarea acestui proiect, la sfarsitul anului 1931 conducerea S.A.R.T. a incheiat contractul pentru relizarea fundatiei cu Societatea Anonima de Constructii “Union” ‘94. Scheletul metalic al Palatului a fost relizat la Uzinele de Fier si Domeniile Resita. De semnalat ca in contractul cu uzina resiteana se stipula nu numai calitatea otelului, ci si reteta de preparare si modul de nituire si aliniere a grinzilor.
In urma incercarilor prin care a trecut (cutremure in 1940, 1977, 1986, bombardamentul Aliat din 1941), imobilul a suferit numeroase si importante avarii exterioare si interioare la structura metalica si la zidaria de inchidere.

Palatul Telefoanelor a fost construit între anii 1932-1933 după proiectul arhitecţilor L.S. Weeks şi Van Saanen Algi, inginerii fiind W. Troy şi D. Stan, şi a fost la acea dată prima construcţie înaltă importantă din România cu schelet metalic. Clădirea este catalogata ca fiind monument istoric.

Pe locul Palatului Telefoanelor se afla odinioarăTerasa Oteteleşanu“, cafenea frecventată de literaţi, artişti, oameni de ştiinţă şi actori.

Credits go to Emanuel.

SOURCE LINKS:

2 Comentarii la “Palatul Telefoanelor – Bucuresti”

  1. pati says:

    damn…mereu m-am intrebat cam pe unde era situata terasa Otetelesanu, fiindca am citit despre ea in mai multe carti legate de interbelic. 10x :)

  2. popa mariana says:

    sunt din com.Calugareni jud.Giurgiu sunt abonat la rom telecom si mi-a inchis telefonul din cauza d-na DINU VIORICA CARE INCASEAZA BANI PE TELEFOANE SI DUMNEAIEI ESTE IN CANCEDIU EU IAM LASAT BANI SA PLATEASCA SI EA NU A PLATIT SI AM TELEFONUL INCHIS O SAPTAMINA SI EU NU POT BENEFICIA DE SERVICIUL ROM TELECOM DIN CAUZA EI. MULTUMESC.

Lasa un Reply