Now and Then

Fotoblog de Antiteza

Pana miercuri suntem in concediu, asa ca joi vom baga continut nou. Poate aducem ceva bunatati de prin Brasov, cine stie. Cu toate astea, admirati Palatul Casei de Economii si Consemnatiuni din Bucuresti.

Infiintata in 1864, “Cassa de Depozite si Consignatiuni” a functionat pentru o scurta perioada in trei incaperi ce i-au fost puse la dispozitie gratuit de Ministerul Finantelor, in palatul sau. Spre sfarsitul anului 1865 se muta in hanul Serban Voda, pe locul unde se afla in prezent Banca Nationala insa, ca urmare a extinderii rapide a operatiunilor desfasurate, localul devine neincapator si apare necesitatea construirii unui imobil propriu. Aceasta se intampla in anul 1875.
Noul palat trebuia sa fie o cladire monumentala “demna de progresele arhitecturii secolului al XIX-lea si de gradul civilizatiunei la care tinde Romania” dupa cum arata la acea data directorul Casei de Depuneri si Consemnatiuni.

Cladirea a fost construita pe locul bisericii Sf. Ioan cel Mare, cumparat de la Primaria Capitalei.

Cu timpul si acest local devine neincapator fata de amploarea activitatii institutiei. In 1891 se pune problema daramarii vechiului palat si construirea, pe acelasi loc, a unui nou edificiu.
Piatra fundamentala a noului palat a fost pusa in data de 8 iunie 1897 in prezenta Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta, a membrilor Guvernului prezidat de Dimitrie Sturza si avand pe Ion C. Bratianu la Departamentul Lucrarilor Publice si pe G. Cantacuzino la Departamentul Finantelor, precum si a altor personalitati.

Cu intocmirea planurilor a fost insarcinat arhitectul Paul Gottereau, absolvent al Scolii de Arte Frumoase de la Paris, iar executia s-a incredintat arhitectului Ion Socolescu. Incepute in primavara anului 1896, lucrarile s-au incheiat in 1900 prin definitivarea actiunilor de imprejmuire si realizare a pavajului.

Cu evidente elemente caracteristice academismul francez de la sfarsitul secolului al XIX-lea, Palatul CEC este un edificiu bine proportionat, cu o fatada simetrica in mijlocul careia se deschide intrarea, scoasa în evidenta printr-o monumentala arcada in plin centru sustinuta, de o parte si de alta, de cate doua coloane gemene, in stil compozit.

Cele patru volume de colt, decorate cu frontoane si steme, sunt acoperite de cupole in stil renascentist. O cupola mult mai mare acopera holul central al edificiului.

CEC

Credits go to Emanuel

RELATED LINKS:

2 Comentarii la “Palatul CEC – Bucuresti”

  1. Domnilor ,
    nu mai contruiti cladiri gigantice ca nu are nimeni aripi si nu suntem uriasi. Sunt urate , abstracte si absurde . Au cazut copii de la etaj si lumea si guverne si politici s-au sfarsit pentru parintii lor..presupun.Construiti pe orizontala sa stam si noi in casute ca oamenii la curte cu gratar ca nu suntem pasari sa vrem sa stam in blocuri inalte ca baobabi si sequioia.Construiti Bucurestiul pe orizontala ca veti da socoteal;a pentru vietile pierdute la cutremure din cauza cladirilor inalte si pentru privarea de curte si gradina la care ii supuneti pe oameni si pe copii din scoli cu multe etaje.

  2. Domnilor,

    de ce ii supuneti pe vanzatorii de flori si de ziare la frig si la pneumonii , nepermitandu-le in numele tuturor sa-si faca chiosc?Credeti ca cladirile astea gigantice abstracte si inumane sunt mai frumoase ?

    Dimpotriva , chioscurile sunt mai frumoase.

Lasa un Reply