Now and Then

Fotoblog de Antiteza

Turnul numit ”TURNUL PORTII”, este cunoscut de la inceputul secolului al XVIII lea sub denumirea de Turnul cu Ceas. In 1604 turnul a fost dotat cu orologiu al carui mecanism era din lemn, iar in 1648 ceasornicarii sighisoreni, in frunte cu Jhonn Krischel, au inlocuit vechiul mecanism de lemn cu unul din metal. De atunci limbile ceasului indica si minutele. Sistemul de semnalizare sonora ,care anunta si astazi scurgerea orelor, a fost si el perfectionat, batand si sferturile de ora.
Langa cele doua cadrane ale orologiului (unul orientat spre Orasul de Jos, iar celalalt spre Cetate), Jhonn Kirschel a montat doua grupuri de statuete sculptate in lemn, actionate de mecanismul ceasului la anumite ore. Langa cadranul din cetate ele sunt dispuse in trei registre. In registrul intai, doua figurine reprezinta JUSTITIA si DREPTATEA; ele avertizau,ca si cele patru turnulete ale acoperisului, ca Sfatul orasului beneficia de autonomie judiciara, deci putea sa aplice pedeapsa capitala.
In nisa deschisa se vede figurina zilei in curs de desfasurare; cand orologiul anunta prin cele 12 batai ale caldararului inceputul unei noi zile, la a sasea bataie discul se invarte, zeul zilei urmatoare aparand pentru urmatoarele 24 de ore in nisa (in registrul al II lea un caldarar anunta si locuitorii din Orasul de Jos scurgerea orelor). Langa caldararul dinspre Orasul de Jos se afla o figurina reprezentand un om disperat, condamnat la moarte. Credem ca ea aminteste de asemenea celor care urca spre Cetate ”DREPTUL DE SABIE”, dreptul de a aplica pedeapsa capitala.
Construit cu siguranta in a doua jumatate a secolului al XIV lea, Turnul cu Ceas a dobandit actuala infatisare a partii zidite la sfarsitul secolului al XVI lea. Acoperisul turnului, clopotele, statuetele si mecanismul ceasului, unic pe atunci in Transilvania, au cazut prada in timpul groaznicului incendiu din anul 1676. Importanta deoosebita a ”Portii Principale”, a impus refacerea grabnica a partii arse, cea ce s-a si petrecut un an mai tarziu cu acoperisul turnului.
In registrul al doilea sunt doua nise mici;prin cea din stanga, iese o figurina la orele 6 dimineata, marcand inceputul zilei de lucru a mestesugarilor; la orele 16 prima figurina se retrage si din nisa dreapta iese alta figurina, avand in mana doua lumanari; ea anunta incetarea lucrului si totodata sosirea serii.
In al treilea registru se afla un caldarar care marca, prin batai in caldarea pe care o are in fata, scurgerea orelor. Langa el o alta figurina reprezinta PACEA. In partea dreapta a cadranului dinspre Orasul de Jos, statuetele sunt dispuse in doua registre. In primul registru, sapte figurine asezate pe un disc reprezinta zeii patronimici ai zilelor saptamanii: D I A N A [LUNI], M A R T E [MARTI], M E R C U R [MIERCURI], J U P I T E R [JOI], V E N E R A [VINERI], S A T U R N [SAMBATA], si S O A R E L E [DUMINICA].

Turnul cu Ceas

Credits go to Silviu

SURSA: sighisoara.com

2 Comentarii la “Turnul cu Ceas – Sighisoara”

  1. cristian says:

    Foarte frumos. In afara de o antena (in stanga) si fima de la intrare (tot stanga) nu s-a schimbat nimic, arhitectural vorbind.
    Pana si burlanul (stanga sus) face acelasi unghi cu acoperisul cladirii).
    Felicitari!

  2. nero says:

    Multumim pentru aprecieri, Cristian!

Lasa un Reply